Elindult a Digitális Összefogás! Mutatjuk, hol tehet Ön is felajánlást.

Rendhagyó online sajtótájékoztatón ismertették a Digitális Összefogás részleteit március 24-én.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a Digitális Jólét Program (DJP) koordinálásával Digitális Összefogás néven akciót indított a digitális ágazat szereplőinek felajánlásaival a koronavírus okozta veszélyhelyzet leküzdésének támogatására.

Felvezetőjében Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elmondta: a koronavírus-járvány nyilvánvalóvá tette, hogy a digitalizációs megoldások nélkül a 21. század nem elképzelhető. Minden eddiginél több ember használja a digitális eszközöket a diákoktól a távmunkában dolgozó szülőkön át a nagyszülőkig.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium - a Digitális Jólét program koordinálása mellett - Digitális Összefogás néven az együttműködés erősítése céljából akciót indít a szektor képviselőinek, a szakma szövetségeinek és ágazati vállalkozásoknak a közreműködésével a digitális megoldások minél szélesebb körű és a lehető leghatékonyabb használatának megismertetése, terjesztése érdekében.

- Néhány héttel ezelőtt még nem gondoltuk volna, hogy a digitalizáció az emberi életek megóvásában ilyen komoly segítséget fog nyújtani, mondta a miniszter. Hozzátette: a www.felajanlas.digitalisjoletprogram.hu címen létrehozott gyűjtőoldalon az összes felajánlás egy helyen érhető el. Ami a távoktatást illeti, Palkovics László szerint az átállás néhány zökkenőn túl nem okozott gondot sem a köznevelési intézményekben, sem az egyetemeken.

Az itt dolgozók az elmúlt hetekben igazolták újító erejüket, számos jó gyakorlattal, megosztásra érdemes megoldással álltak elő. A járvány által leginkább érintett idősebb korosztály tagjai a miniszter szerint jelentős részben már rendelkeznek okostelefonnal vagy más digitális eszközzel, de híján vannak az internetelérésnek és a felhasználói ismereteknek. A Digitális Összefogás az ő segítésüket is kiemelten kezeli. A mesterséges intelligencia, robotasszisztensek alkalmazása a betegséggel kapcsolatos kérdések megválaszolásával tehermentesítheti az orvosokat, de támogathatja az orvosi képdiagnosztikát és a gazdasági modellezést is.

Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője videóbejelentkezésében kiemelte az összefogás és a koordináció szükségességét a társadalmi izoláció közepette. A Hírközlési Érdekegyeztető Tanács nevében Kőrösi Szabolcs Gábor alelnök kiemelte: a szolgáltatók mindent megtesznek azért, hogy minél többen maradhassanak otthon. Tagjainak felajánlásai a digitális tartalom gyors, gyakran valós idejű elérését teszik lehetővé.

- Hisszük, hogy a digitalizáció a veszélyhelyzet elmúltával még inkább a gazdaság motorjává válhat, tette hozzá. Az IVSZ részéről Laufer Tamás elnök a lakosság és a kkv-k digitális fejlesztésének fontosságát, a tagok ingyenes felajánlásait hangsúlyozta, kiemelve az oktatás digitális átalakítását és az Ipar 4.0 ösztönzését a hazai kkv-k körében.

Bíró Albert, az Infotér Egyesület főtitkára szerint a kormányintézkedések után az egyéneken, a társadalmon, a civilszervezeteken és a gazdasági szereplőkön van a sor. Jakab Roland, a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke elmondta, szakértőik folyamatosan rendszerezik az egészség- és járványmenedzsment, valamint az oktatás és a gazdasági hatáselemzés terén elindult erőfeszítéseket, hogy ezáltal országos szinten javulhasson a hatékonyság és a versenyképesség.

Az NJSZT elnöke, Beck György a lakosság digitális készségeinek fejlesztését állította a középpontba, felajánlva ehhez az ECDL-tananyag egyes moduljainak ingyenes megosztását és az NJSZT szakértőinek segítségét, míg Márcz Ákos, a Magyarországi 5G Koalíció szakmai vezetője hangsúlyozta: a kezdeményezés weboldalán további adományokat, digitalizációs felajánlásokat fogad. Kérdésre válaszolva Palkovics László elmondta, a hálózat bírni fogja a terhelést, vannak azonban családok, amelyekben nincs elegendő, vagy egyetlen számítógép sem, ezeknek is szeretnének civil kezdeményezések bevonásával segíteni.

Forrás: Computerworld.hu 

Elindult a Digitális Összefogás! Mutatjuk, hol tehet Ön is felajánlást.