Élménytúra a kaposvári Digitális Tudásközpontban

A digitális élményközpontok és a digitális tudásközpontok hálózatának legújabb tagja nyílt meg Kaposváron 2022. március 31-én. A Digitális Tudásközpont az Együd Árpád Kulturális Központ harmadik emeletén tekinthető meg, ahol bárki megismerkedhet a digitális világ eszközeivel, betekintést nyerhet a jövő technológiáiba és fejlesztheti digitális kompetenciáját.

Az iskolák számára díjmentes tanórákon a tanulók megismerhetik Bodrit, a robotkutyát; kipróbálhatják, hogy milyen minirobotokat programozni vagy akár 3D-ben is tervezhetnek, nyomtathatnak kisebb ajándéktárgyakat, és a virtuális valóság világába is betekintést nyerhetnek.


 

A Digitális Tudásközponthoz forduló fiatalok a jövőben a legújabb karriertervezési diagnosztikai eszközök és szakértők által alkalmazott professzionális módszertanok segítségével felmérhetik készségeiket és kompetenciáikat. Az elemzés eredményei olyan pályaorientációs javaslatot alapoznak meg, amelynek köszönhetően a tervezésben résztvevő pályakezdő a számára ideális karriert tervezheti meg.

A fentieken kívül a Digitális Tudásközpont nem csak a gyerekek, hanem a fiatal felnőttek és az aktív idősebb korosztály számára is számos programmal készül, hiszen a digitális kultúrával való ismerkedés és az abba való integráció nem lehet korfüggő.

A Digitális Tudásközpont látogatása és a meghirdetett programokon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött: https://digitalis-tudaskozpont.hu/. Az aktuális programok és nyílt napok követhetőek a Facebookon is: https://www.facebook.com/dtk.kaposvar

Csapatunkkal lehetőséget kaptunk, hogy a digitális élmények világába kalauzoljanak el bennünket.


 

Betekintést nyertünk a robotika, az animáció készítés világába, valamint terveztünk és teszteltük alkotókedvünket. A 3D nyomtatás mellett megismerkedtünk a lézervágással és nagyon belemerültünk a VR nyújtotta élményekbe, valamint nagyon otthon éreztük magunkat az okos otthonban.

 


 

„Érdeklődésünket felkeltették a bemutatott új technológiák. Kipróbálhattuk az okosotthon néhány eszközének, például a hangvezérléssel kapcsolt világítótesteknek a működését. Megnézhettünk és irányíthattunk robotokat. Megcsodálhattuk több 3D nyomtató működését. A virtuális valóság szemüvegeinek segítségévek rajzolhattunk 3 dimenzióban és utazhattunk a világ gyönyörű tájain. Az alkotóműhelybe is betekintést nyertünk, amely nagyszerű lehetőséget biztosít a csoportos foglalkozások és ezzel együtt a személyes digitális készségek fejlesztéséhez. Szeretnék még visszatérni, s minél több gyermeknek és felnőttnek megmutatni ezt a fantasztikus lehetőséget.” Gurdánné Sebeszta Szilvia Tünde DJP Hálózat Területi vezető (Dél-Dunántúl)

„Nekem, ami újdonság volt és nagyon tetszett, az a sarokban található kézmozgást digitalizáló eszköz. Kép és videó is van róla, ahogyan próbálkozom vele. Abban látok fantáziát és azt gondom a jövő is ebbe az irányba mozog. Mikor a karosszékben ülve kézmozdulatokkal tudsz eszközöket, gépeket távolról irányítani.” Dr. Horváth Szilárd DJP Hálózat Területi vezető (Dél-dunántúli régió)


 

„A kaposvári Digitális Tudásközpont sokoldalú fejlődési lehetőséget nyújt minden korosztály számára. Végre megismerkedhettem olyan digitális eszközökkel és technológiákkal, melyeket eddig csupán hallásból ismertem. Legjobban a Virtual Reality programok tetszettek. Már első használatuk során rájöttem, hogy másfajta kézügyességet igényelnek, mint a valódi világban ugyanazok a tevékenységek. Legnagyobb meglepetésemre mindezeken felül lehetőségünk volt egyéni pályaorientációs mérésre is (PractiWork), melyet nagy örömmel és lelkesedéssel csináltam végig, és élvezettel hallgattam a végső elemzést. Itt nem csak tanulni és dolgozni lehet, de jól szórakozni is!” Schmid Gabriella DJP Hálózat Területi vezető (Dél-Dunántúl)


 

„Nekem nagyon tetszett a Digitális Tudásközpontban tett látogatás. Utólag is köszönöm szépen, hogy részt vehettem rajta. Élmény volt, legjobban a "virtuális virágszedés" tetszett. A több fajta 3D nyomtató és az okos konnektor is figyelemfelkeltőek voltak számomra.  A VR szemüvegek adta élmény sem volt semmi! Véleményem szerint hasznos lehetőség kicsik és nagyok számára.” – Rózsahegyi Tamásné Gellai Viktória DJP Hálózat Területi vezető (Dél-Dunántúl)


 

„Szerintem a digitális világ olyan elemeit láthattuk, tapasztalhattuk meg a látogatás során, melyek hamarosan a mindennapi életünk részévé válhat. Szívesen ajánlanám mindenkinek, aki élményszerűen szeretné megismerni a digitális találmányokat.” – Kecskés Éva DJP Hálózat Területi vezető (Dél-Dunántúl)

Tóth Renáta

DJP Hálózat Regionális vezető (Dél-Dunántúl)

Forrás:

Átadták a Kaposvári Digitális Tudásközpontot: https://digitalisjoletprogram.hu/hu/hirek/atadtak-a-kaposvari-digitalis-tudaskozpontot