|  
A+   A-
  |     |  

Dél-Dunántúl

Agrárcenzus2020 elektronikus kitöltéssel  

A KSH kötelező mezőgazdasági összeírása, az Agrárcenzus2020 elektronikus kitöltéssel is teljesíthető volt június 5-30. között, ha valaki nem akarta megvárni az összeíró érkezését. Ráadásul az internetes kitöltők között 10 tabletet is kisorsol a KSH. Idősek otthoni lakóink éltek a lehetőséggel intézményünk DJP Pontján. Nagyon tetszett az időseknek, hogy a monitorról színesben és nagy betűkkel láthatták a választási lehetőségeket, és pillanatok alatt lehetett haladni a kérdések közt. Érezhették, hogy fontosak és hogy tevékenységeik is fontosak, amit nemrég még - beköltözésük előtt - végeztek az állattenyésztésben, földművelésben.

Pintér Györgyi

DJP Mentor, Hegyhát Evangélikus Szeretetszolgálat és DJP Pont

Bemutatkozik a paksi Pákolitz István Városi Könyvtár és DJP Pont  

A koronavírus idején az idősebb korosztály is többet ült a gép előtt. Több internetezés nem csak nagyobb gyakorlatot, hanem több hibát is eredményezett. A pandémia alatt tucatnyi megkeresésem volt, hogy a számítógépek szoftveres rendszerében valami hiba áll fent, segítsek nekik ezeket megoldani. A legtöbben telefonon kerestek, hogy esetleg elvihetnék-e hozzám a gépeket, vagy ki tudnék-e menni. Mivel a legtöbb 65+-os, ezért vagy elmentem a gépekért, vagy egy fiatalabb rokon hozta el hozzám. Ezek után karbantartottam nekik a számítógépet, frissítettem a szoftvereket, a folyamatokról leírást is készítettem, illetve a laptopokra távsegítséget telepítettem. Erre a programra azóta nem volt szükség, de a későbbiekben még jól jöhet, mert telefonos és netes kapcsolat esetén a felhasználó látja, hogy mi történik a gépével, milyen folyamat szerint hozom rendbe a hibát.

Nagy Balázs DJP Mentor

Madocsai DJP Pont  

A madocsai DJP Ponton több alkalmas digitális kompetenciafejlesztő foglalkozások zajlottak 13 fő részvételével. Az állampolgárok megtanulták a Gmail.com levelező rendszer alapvető lehetőségeit: levelezés, fotócsatolás és küldés. Regisztrálták magukat a Facebookra, ahol posztoltak képeket, szövegeket és csoportokat is hoztak létre. A Messenger lehetőségeit is megismerhették, egymással cseveghettek. Az Ügyfélkapu, online bank használatát is elsajátíthatták, valamint a levélírás, önéletrajzírás és szerkesztés alapvető funkcióit is gyakorolhatták. Várják a következő digitális kompetenciafejlesztő foglalkozást.

Turiné Nikl Melinda, DJP Pont Madocsa

Koronavírus alatt is segítek  

Az élet nem áll meg!

"Karcsi bácsinak segítettem az elektronikus számlázásra való áttérésben, beszélgettünk annak előnyeiről és hátrányairól."

Radnai Erzsébet (Erzsó) DJP Mentor, Szekszárdi Közművelődési Nonprofit Kft., Szekszárd

Kaposkeresztúr Községi Könyvtár és DJP Pont a járványügyi korlátozások idején  

Kaposkeresztúr Kaposvár vonzáskörzetéhez tartozó kistelepülés, a 61-es főútról leágazva. A település lakossága kb. 330 fő, magas arányú az idősek és a 14 év alatti gyerekek száma. A veszélyhelyzet idején sem állt meg a faluban a segítségnyújtás és a különböző közszolgáltatások. A 14 év alatti gyerekek közt magas számban vannak hátrányos helyzetűek, akiket a helyi könyvtáros és DJP Mentor segített ebben a nehéz időszakban. Kis-Fonai Zoltánné Margitka DJP Mentor az első pillanattól az online oktatás mellé állt több kisgyerek esetében. Kapocs volt az iskolai tanárok, a szülők és a gyerekek közt. Elmondása szerint nem csak azon gyerekeknek volt hasznos a DJP Pont jelen esetben, akik nem rendelkeztek otthon megfelelő infrastruktúrával, hanem a nagyobbaknak is, akik okostelefonnal vagy tablettel ugyan rendelkeztek, de megfelelő sávszélességű internettel nem. Ők a belső szolgáltatásokat ritkán használták, viszont a kültéri DJP-s WiFi nagy mankó volt számukra. Margitka az utolsó tanítási napig segíti „kis diákjait”. Segítő munkája, türelme és kitartása példaértékű mindenki számára.

Holládi DJP Pont és Könyvtári, Információs és Közösségi hely bemutatása  

Hollád jelenleg 278 lakosú település Somogy megye Észak nyugati részén a Balatontól 10 kilométernyire. Marcali és Keszthely között félúton fekszik. A településnek öt utcája van. A Kultúrház, ad helyet az önkormányzat hivatalos helyiségének is. Orvosi rendelője, temploma és egy külön álló használaton kívüli harangtornya van. A volt óvoda (korábban iskola) épülete átépítésre került: az "Integrált Közösség Szolgáltató Tér" címet nyerte el, itt működik a Könyvtár is. Egyházilag Hollád a Vörsi Plébániához tartozik, a helyi templomban hetente van Istentisztelet.

Közösségek Hete rendezvény a Barcsi Könyvtárban  

A Barcsi Városi Könyvtár és DJP Pont negyedszerre csatlakozott a Közösségi Hete programhoz. Sajnos a járvány miatt kialakult helyzetnek köszönhetően a könyvtár zárva tart. Ezért olyan programokkal csatlakoztunk a felhíváshoz, amelyek a könyvtár épületén kívül kerültek megtartásra. Két programmal csatlakoztunk a Közösségek Hete felhíváshoz.

Szigetvári Városi Könyvtár bemutatása  

Szigetvári Városi Könyvtár egy általános gyűjtőkörű, nyilvános könyvtár, állománya több, mint 41000 dokumentumot tartalmaz. Ezen könyvek között egyaránt találhatunk gyermek- és ifjúsági könyveket, szépirodalmi műveket, szakirodalmi műveket, versesköteteket, valamint különböző újságokat és magazinokat is. A könyvek többsége kölcsönözhető, de találunk olyan régi, értékes köteteket is, amelyek kizárólag helyben olvashatóak.

Barangolás Mohácson  

Mohács város sok szép látnivalót, érdekességet kínál. Ajánljuk figyelmetekbe a Tourinform Mohács Facebook-oldalát, ahol naprakész információkat találhattok a városról és környékéről, a nevezetességekről és az aktuális programokról: https://www.facebook.com/tourinformmohacs

Dunaszekcső Emlékeiért és Jövőjéért Alapítvány-Dunaszekcsőért Teleház bemutatása  

A Dunaszekcső Emlékeiért és Jövőjéért Alapítvány 2000. április 1-jén megnyitotta a Dunaszekcsőért Teleházat. A Teleház megalapításának szorgalmazója, megálmodója Dr. Schmidt Józsefné, Mari néni volt. Bíró Zsolttal - aki az alapítványuk alapító tagja és informatikai tanár- közösen határozták el, hogy létrehoznak egy olyan intézményt, ami információs és irodai szolgáltatásokat nyújt a falu lakói és az itt nyaralók számára.

Oldalak