|  
A+   A-
  |     |  

Dél-Dunántúl

Digitális szülő(k), avagy hogyan érthetem meg és segíthetem gyermekemet az interneten?

  1. 2020. április 16-án a bölcskei DJP Ponton került sor az első online előadásra A virtuális tér segítségével Dr. Baracsi Katalin internetjogász volt a vendégünk. Az előadáson sok minden szóba került, ami nagy segítség lehet az otthonról tanuló gyermekek szüleinek számára. Ez az új helyzet, melyre még nem voltunk teljesen felkészülve, sok új kérdést vetett fel a szülőkben. Sokakban felmerül a kérdés, hogy az online térben töltött idő nem okoz-e függőséget a gyermekben vagy mennyire vannak kitéve az online zaklatásnak most, hogy sokkal több időt töltenek számítógép előtt. Ezekre a kérdésekre is megnyugtató válasz kaptunk, valamint ami a legfontosabb, olyan segítő alkalmazásokról, programokról is szó esett amelyek használatával segítséget kaphatnak a bajba jutottak.

Erdősmecske DJP Pont bemutatása  

Erdősmecske, körülbelül 350 fős lélekszámú festői kis falu a Keleti-Mecsekben, Baranya megyében. DJP Pontja 2019 januárjától szerveződött a település műemléki könyvtár épületében, mert 2018-ban eszközöket nyertünk a GINOP-3.3.1 „Digitális Jólét Program Pontok fejlesztése” pályázaton.

A rinyaújlaki DJP Pont bemutatása  

A „Közösségi internet hozzáférési pontokfejlesztése, szolgáltatási portfóliójuk bővítése” című, GINOP-3.3.1-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében Rinyaújlakon DJP Pont létesült, melynek keretében laptopokat, tableteket, mobiltelefonokat és multifunkcionális eszközt nyertünk.

Bepillantás a jövőbe Bölcskén

  1. október 17-én egy napra bepillantást nyertek a jövő mindennapjaiba a bölcskei általános iskolások és az érdeklődő felnőttek. Ezen a napon ugyanis a Digitális Jólét Program Hálózat nagyszerű kezdeményezése a Digitális Élményközpont érkezett a helyi DJP Pontra.

A diákok tátott szájjal hallgattak az tájékoztatókat a 3D nyomtatóról, a programozható robotról és a többi eszközről. A legkisebbeknek a távirányított autó tetszett legjobban, amit hiába próbáltak meg utolérni az udvaron. A nagyobb diákokat a 3D nyomtatás nyűgözte le, míg a felnőttek egy virtuális utazáson vettek részt.

http://www.telepaks.net/2019/10/17/digitalis-jolet-program/

A DMSZ foglalkozások sikere  

Régiónkban is nagy sikere volt a számos településen megrendezett hiánypótló „Digitális Médiaműveltség Szülőknek” előadás/foglalkozássorozatnak. Szülők és nagyszülők minden alkalommal nagy érdeklődéssel töltötték meg DJP Pontjainkat és a külsős helyszíneket egyaránt.

Digitális Élményközpont Simontornyán  

  1. 2019. október 15-én a Simontornyai Városi Könyvtárban működő DJP Pont vendége volt a Digitális Élményközpont. Működés közben láthattunk 3D nyomtatót, VR szemüveget, LEGO robotot, drónokat.

Gyönkön járt az Utazó Digitális Élményközpont  

Ősszel került sor Gyönk kétezres lakosú kisvárosában a Digitális Élményközpont fogadására. A település mindkét DJP Pontja együttműködött a lebonyolításban: a művelődési ház és az idősek otthona is. Mindent megtettünk azért, hogy a lakosság maximálisan bevonódhasson.

Netre Fel!

„Felkészülés az aktív időskorra” című projekt keretében Alsómocsolád önkormányzata és három partnere négy olyan tananyagot készített, melyek hasznos ismereteket nyújtanak a különböző korosztályoknak az aktív időskorra történő felkészüléshez és az időskor megéléséhez.

A tananyagok elérhetősége: https://alsomocsolad.hu/?menu=501

Esti zene, a könyvtárból  

Azt gondolom a kialakult helyzetben, az egyik legfontosabb a családunk és az egészségünk mellett, hogy őrizzük meg a hidegvérünket. Azt hiszem, ez talán a legnehezebb, hiszen néhányunk már napok óta megállás nélkül dolgozik, árut szállít, időseket gondoz, vagy „csak” a gyerekeire vigyáz 24 órában.

Oldalak