Az online térben szolgálja ki olvasóit a pápai városi könyvtár

A személyes találkozásig is többféle olvasási, kutatási, művelődési, ismeretszerzési lehetőséget, játékot kínál a digitális térben a városi könyvtár Pápán.

A Jókai Mór Városi Könyvtár átmenetileg bezárt a nyilvánosság előtt, a könyvtárosok azonban a kialakult járványügyi helyzetben is dolgoznak, és a rendelkezésre álló eszközeikkel, kreativitásukkal azon igyekeznek, hogy minél inkább megkönnyítsék felhasználóik alaposan felfordult életét ebben a nehéz időszakban. A Maradj otthon! kampány következtében a honlap és a közösségi oldal felhasználóinak száma jelentősen megnőtt. A dolgozók elsősorban digitalizációs munkákban vesznek részt, az adatbázisokat bővítik és javítják. A könyvtár digitális szolgáltatásairól Polovitzerné Antal Mónika könyvtáros számolt be lapunknak.

A könyvtár ablakain kiírásokat helyeztek el, melyek a digitális szolgáltatások hirdetése mellett az olvasók, felhasználók iránt érzett szeretetet, szolgálatkészséget is kifejezik Fotó: Laskovics Márió

Kilenc különféle adatbázis érhető el és kutatható a honlapon. A fotótárban Pápáról készült régi fényképek közt kereshetünk, az aprónyomtatvány adatbázisban helyismereti meghívókat, plakátokat, a cikk adatbázisban helyismereti cikkeket, a videó adatbázisban a helyi tévé hír- és magazinműsorait, a tabló adatbázisban pápai ballagási tablókat találunk. Továbbá van adatbázis a régi pápai képeslapokról, híres pápaiak síremlékeiről, a városban található emléktáblákról, szobrokról, valamint arcképcsarnok a Pápához köthető személyekről.

Polovitzerné Antal Mónika könyvtáros kezeli a könyvtár honlapját, mely a járványhelyzetben is sok digitális tartalommal várja az érdeklődőket Fotó: Laskovics Márió/Napló

A könyvtár 2012-ben létrehozott, jelenleg több mint 3200 követővel rendelkező Facebook-oldala játékos időtöltésre hívja az érdeklődőket. A Játék a mesékkel kisgyerekeknek szól. Hétfőtől péntekig naponta feltesznek egy mesét és egy kérdést. A héten legtöbb jó választ beküldők közül egy nyertest sorsolnak ki, aki könyvjutalomban részesül. Az Olvasni jó! irodalmi játék a tini korosztályt célozza meg. Népszerű regényekhez – eddig Leiner Laura: A Szent Johanna gimi és J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve – kapcsolódóan hétfőnként öt kérdést tesznek fel. Mindkettő esetében a helyes megfejtők közül sorsolnak ki egy nyertest, aki kézműves vásárlási utalványt vagy könyvet vehet át.

A Rejtőzködő értékek, szépségek képfelismerő játékban szerdánként ismert pápai épületek képrészletét teszik közzé. A helyes felismerők között egy könyvet sorsolnak ki. Alkossunk együtt! címmel online formában folytatják a könyvtárban már hagyományossá vált kézműves foglalkozásokat, csütörtökönként új kreatív ötletekkel várva a kicsiket és nagyokat. A Pápa és vidéke önkormányzati hetilap jelenlegi szüneteltetése miatt az Emlékeinket őrző képek sorozat szintén a Facebook-oldalon folytatódik Szabó Rita könyvtáros szerkesztésében. Itt indult el a Virtuális séta Pápa város nevezetességei körül is, első körben a Szent Flórián-szobor történetével.

– Mivel a könyvtárunkban nincs lehetőség a jelenlegi, Nemes Ferenc faragó, népi iparművész kiállításának megtekintésére, ezért erről virtuális változatként képösszeállítást készítettünk. A könyvtár ablakain kiírásokat helyeztünk el, így üzenve az olvasóknak, látogatóknak, hogy habár könyvtárunk ajtaja zárva van, de mi meleg szívvel várjuk az újbóli találkozást – jegyezte meg Polovitzerné Antal Mónika könyvtáros.

Az online térben szolgálja ki olvasóit a pápai városi könyvtár