Két keréken az Őrségbe

Őrség, Felső-Tisza vidéke, Palócföldtől a Dunakanyarig és a Körösök vidéke – négy csodálatos útvonalon, kiépített táborhelyekkel, egyhetes vándorlásra lehetett jelentkezni a felsős és középiskolás diákoknak, valamint kísérő tanáraiknak.

A Vándortábor Program kerékpározni, túrázni, vizeken evezni minden gyerek álma. Az országot megismertetni, kalandokra lehetőséget adni minden felnőtt célja. A 2017-ben elindult Vándortábor Program keretén belül 2020-ban is a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával Vízi Vándortáborban, Erdei Vándortáborban és Kerékpáros Vándortáborban lehet részt venni.

A program célja a sport és a természetjárás, valamint az azon keresztül megvalósuló egészség- és környezettudatos életmód támogatása a felső tagozatos és középiskolás fiatalok körében, továbbá az ismeretátadáshoz szükséges, elkötelezett pedagógiai munka képzésekkel történő megalapozása és elismerése. A résztvevők megismerhetik Magyarország természeti értékeit, kulturális örökségét is.

A Kerékpáros Vándortábor Programot koordináló Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) céljául tűzte ki a diákok számára a hazai tájakon történő kerékpározás népszerűsítését, a hazai tájak világának megismertetését, felfedezését.

A Kerékpáros Vándortábor Program négy területen, az Őrségben, Észak-Magyarországon, a Felső-Tisza vidéken és a Körösök völgyében kínál kerékpáros – a Körösök völgyében vízi vándortáborral együtt – táborozási lehetőséget 2020. június 18. - augusztus 18. között.

A diákok előre megtervezett és biztonságos útvonalakon kerékpározhatnak (az egyik útvonalon vízitúrázhatnak is) saját pedagógusaik kíséretében. 6 éjszakát tölthetnek kiépített táborhelyeken, egy-kétnaponkénti táborváltással, emellett szervezett és ajánlott kulturális és természetismereti, valamint élményprogramokon vehetnek részt.

Az őrségi túra útvonala az ország legnyugatibb városában, a Rába-folyó mentén fekvő Szentgotthárdon kezdődik. Az érkezés napján egy rövid, a csoport és a vezetők összeszokását segítő túrával kezdődik a kaland. (11 km)

A második nap: A(z itteni) világ teteje és közepe - Szentgotthárd – Őriszentpéter. (39 km)

A harmadik nap: Ott, ahol a madár se – Őrségi kör. (52 km)

A negyedik nap: Fel-le, fel-le és a végén csobbanás – Őriszentpéter – Zalalövő (32 km)

Az ötödik nap: A céltábla közepe – Zalalövő – Nádasd (39 km)

Nádasdon a csoportok a művelődési házban pihennek meg, a Körmendi Teke Kft. biztosítja az élelmezésüket, valamint az „Együtt Nádasdért” Egyesület tagjai biztosítják a programot, amely kürtös kalács sütést biztosít.

A hatodik nap: A Kör közepe – Nádasd – Oszkó (36 km)

A hetedik nap: Báj-báj táj! - Oszkó – Pácsony (6 km)

A szervezők azért dolgoznak az előkészítésben és a tábor ideje alatt, hogy egy csodálatos élmény örök birtokosa legyen minden résztvevő, mert mindenkit visszavárnak! Emellett céljuk, hogy a résztvevők megismerjék a területet, megérintse őket a táj és a benne élő emberek harmóniája. A túra alkalmas a fizikai kihívások mellett az elmélyülésre, a valódi kiszakadásra a mindennapokból. Akik részt vesznek a túránkon, a lábukban, a szemükben és a lelkükben is hazavigyenek valami jót, értékeset, életre szóló többletet az Őrségből, a Vendvidékből és a Vasi-Hegyhátból.

-bringasvandortabor.hu nyomán-

Két keréken az Őrségbe
Két keréken az Őrségbe