Látogatás a veszprémi Digitális Tudásközpontban

A hivatalos megnyitó után a DJP mentoroknak és területvezetőknek is lehetőséget biztosított a Digitális Tudásközpont vezetősége egy-egy rövid tanulmányútra április 1-én és április 5-én. 

Az egybegyűlteket rövid köszöntő után az első feladat várta, melynek során saját magunk tudtunk 3D-s kulcstartót tervezni, melyet ki is nyomtattak helyben, és a nap végén meg is kapott mindenki.


 

A következő állomáson az okosotthont ismertük meg praktikus használati tárgyakon keresztül: „Hey Google” hangvezérelt okos lámpa, zenelejátszó, rádió. A legnagyobb sikert mégis a robotkutya aratta. Már manapság is több okosháztartási gép érhető el a piacon, láthattunk hímző és varrógépet. Ezek sok kényelmi funkcióval segítik a mindennapi életünket.  

 

„Nehéz szavakba foglalni: jövőképet kaptam, mintha egy filmet néztem volna gyerekkoromban, hogy mivel tölti majd az idejét az én gyerekem. De a film már a valóság, és simogatom a robotkutyát, ami reagál az érzelmeimre. Lenyűgöző volt és félelmetes, látnia kell mindenkinek.” Sótonyi Eszter DJP Mentor, Területvezető, Lesencefalu, Veszprém megye.

 

Az ismerkedést ezután az egyszerű robotokkal folytattuk. Ezek az egyszerű kis eszközök segítenek a fiataloknak egy olyan jövőképet mutatni, amiben könnyen el tudják képzelni magunkat, mint potenciális munkavállalók. A robotok programozása, egyszerű feladatokra tanítása a fiatal, erre fogékony iskolások számára könnyű feleadat. Komolyabb funkcionális robotok szinte már a legtöbb termelést végző üzemben megtalálhatóak. 

 

A látogatás utolsó állomása a virtuális kalandozás volt. Páran idegenkedve tettük fel a virtuális 3 dimenziós szemüveget, de a hatás nem maradt el, hiszen egy pillanat alatt beszippantja a varázslat az embert és máris New York város utcáin találtuk magunkat.

 

„A Veszprémi Digitális Tudásközpont egy jól kigondolt létesítmény. Ha úgy tud majd működni, ahogy a bemutatón elhangzott, akkor nagyon sokat adhat a felnövő generációnak. A felszereltsége kiváló. Az pedig, hogy a programjai ingyenesek, egyenlő feltételeket teremt a gyerekek között. Remek tanulási színtérnek gondolom, és bizakodom a sikerességében.” foglalta össze gondolatait Straub Enikő Veszprémből.

 

Szerző: Dékány Tibor, DJP Mentor, Területvezető, Aka, Komárom-Esztergom megye