TUDÁSMORZSA AKADÉMIA, AVAGY GYAKORLATORIENTÁLT OTTHONTANULÁS

A Közép-Dunántúl régióban új képzési formával alkalmazkodunk a DJP Mentorok időbeosztásához, tanulási igényeihez. Márciusban elkezdődött a Tudásmorzsa Akadémia, amely egy rendszerint több alkalomból álló, gyakorlatorientált, online képzést jelent, egyfajta mini e-learninget, ahol a résztvevők kipróbálhatják a bemutatott gyakorlatot. A kurzus további otthoni munkára is ösztönzi a mentorokat, akik ezáltal szabadon gazdálkodva a saját idejükkel, az egyéni tempójukban tudnak haladni, új ismeretekre szert tenni.

A kurzusok időpontját mindig előzetes igényfelmérés során határozzuk meg, hiszen tudjuk, hogy nagyon változatos munkarendben dolgoznak a hálózatban tevékenykedő szakemberek. Azért is állítottunk össze több részből álló tanfolyamot, hogy egy-egy alkalom ne vegyen hosszú időt igénybe, mégis lépésről lépésre haladva lehessen elsajátítani a tudásanyagot, amely folyamatosan épül egymásra, a kezdő szinttől a haladóig.


 

Az első rövidebb tanfolyam Közös munka a felhőben, avagy a Google Drive használata a gyakorlatban címmel indult. Előzetes igényfelmérés alapján az órákat este nyolckor tartottuk, rugalmasan alkalmazkodva a mentorok időbeosztásához. A kurzuson azt a lehetőséget mutattuk be a mentorok számára, hogyan tudnak együttműködni a „felhőben”, vagy egyszerűen megosztani nagy méretű fájlokat, hogyan lehet közösen együtt dolgozni ugyanazon dokumentumban, adott időben, egyszerre.

A Google Drive szolgáltatásainak alapvető működését, az egyes funkciókat különböző módon, játékos feladatokkal próbálhatták ki a résztvevők, a rövid elméleti bevezető után. Lehetett például amőbázni, vagy különbségkereső játékot játszani, és kipróbáltuk a hangvezérelt írást is. A vidám hangulatú órákon a mentorok egy közös térképen elhelyezték a saját DJP Pontjaikat, különböző adatokat, fotókat feltöltve az információs blokkba. A minitanfolyam elvégzéséért egy kinyomtatható, díszes, elismerő igazolás járt mindenkinek.


 

A következő tanfolyam április 25-én indul, és 6 alkalommal, minden hétfőn 10 órától lesz követhető az online Teams értekezlet. Hasonlóan a gyakorlatra fókuszál a program, a videószerkesztés alapjait sajátíthatják el a jelentkezők. Ez a tudás nagyon hasznos például a kulturális szektorban dolgozó mentorok esetében, hiszen az egyes eseményeikről látványos összefoglalókat, vagy egy-egy programra figyelemfelkeltő ajánlót is el tudnak majd készíteni a kurzuson elsajátított technikákkal.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt! Regisztrálni ezen az űrlapon lehet.

 

Kovácsné Ottó Krisztina

https://sites.google.com/view/digkompakt/h%C3%ADrek/tud%C3%A1smorzsa-aka...